Sushi bije rekordy popularności kulinarnej. Prawie wszyscy wiedzą, jak smakuje.
Możesz nazywać się prawdziwym miłośnikiem sushi, profesjonalistą, który potrafi odróżnić prawdziwe sushi od zwykłej imitacji. Możesz rozróżniać ryby i rozróżniać rollsy oraz wiedzieć, jak używać pałeczek, odkąd skończyłeś dziesięć lat. Patrząc na ciebie, prawdziwego konesera sushi, są pewne rzeczy, których nigdy nie zrobisz, ponieważ nie są w prawdziwym stylu sushi. Nigdy nie wrzucisz wasabi do sosu sojowego. Kucharze sushi używają odpowiedniej ilości wasabi, aby stworzyć idealny smak każdego kawałka ryby. Najmniejsza ilość wasabi może wywołać przytłaczające uderzenie gorąca i uniemożliwić doświadczanie zawiłych warstw smaku, które szef kuchni chciał dla ciebie posmakować.
Nie zanurzasz też części ryżu w sosie sojowym. Prawdopodobnie oblejesz swój ryż i spowoduje, że rozpadnie się on na dno sosu sojowego. Zanurzając sushi, powinieneś zanurzyć tylko rybę, a nie ryż. W przeciwnym razie zaabsorbujesz więcej sosu, niż potrzebujesz, i nie doświadczysz uznania ze strony znajomych. Nigdy nie stawiaj pałeczek bezpośrednio na stole. Jest poręczna podstawka, na której można oprzeć pałeczki, a jeśli nie, po prostu złóż papierowe opakowanie, aby bezpośrednio nie dotykały stołu. Pałeczki nie zawsze są jednak wymagane do jedzenia sushi. Można używać rąk. Jeśli chodzi o sashimi, zdecydowanie trzeba używać pałeczek.
Sushi to mój ulubiony posiłek, od czasu do czasu oczywiście. Ale musiałam się nauczyć go jeść.
To bardzo ważne, żeby wiedzieć, jak zachować się podczas posiłku, zwłaszcza, jeżeli jemy egzotyczne dania.