Jedzenie sushi to nie tylko zwyczajny posiłek, ale przede wszystkim filozofia. Dlatego musisz przestrzegać kilku zasad, dzięki którym dopełniasz ceremoniału.

Dlatego, podczas jedzenia sushi nie pozostawiaj nigdy pałeczek wystających z miski ryżu. Pokazuje to brak szacunku, ponieważ przypomina kadzidełka używane podczas pogrzebów i ceremonii w kulturze japońskiej. Kolejna rzecz bez szacunku dla pałeczek: nigdy nie pocierasz ich o siebie po rozdzieleniu. Mówi to gospodarzowi, że myślisz, że patyki mogą mieć drzazgi, a jego przybory są tanie i jednorazowe.

Nigdy nie jedz razem imbiru i sushi. Marynowany imbir służy do oczyszczania podniebienia, do spożywania między różnymi rodzajami ryb podczas posiłku. Powinieneś zacząć od lżejszych, białych ryb, a zakończyć bogatymi, tłustymi rybami. Nie spożywaj bułki przed sashimi, lub sushi.

Rollsy należy jeść dopiero po sashimi i sushi, a każdy kawałek powinien być wystarczająco mały, aby można go było łatwo skończyć jednym kęsem. Nigdy też nie jedz Rollsów z wieloma składnikami. Ogromne rolki sushi z dziesięcioma składnikami są dziś często spotykane w menu. Lepiej jest uszanować prostotę każdego składnika, który jest kluczowy w tworzeniu dobrego sushi, niż kosztować rzeczy, które zostały już wcześniej doprawione i zmodyfikowane w bardziej europejski sposób.